Tuz Tüketimi ve Sağlık: Bilinçli Seçimlerle Aşırı Tuzdan Kaçınma Yolları "Diyetisyen Şahab Alkan'ın köşe yazısıdır."
Şahab ALKAN-DİYETİSTEN
Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunan bir mineraldir. İki ana türü vardır: deniz tuzu ve kaya tuzu. Deniz tuzu, deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilirken, kaya tuzu doğal olarak halite adı verilen mineralden veya göl yataklarından ve toprak altından çıkarılarak kurutulur. Genellikle tüm tuzlar, sodyum ve klorür bileşenlerinden oluşur ve içerdikleri sodyum klorür miktarı (sodyum kloridin) kaya tuzunda, deniz tuzunda ve sofra tuzunda yaklaşık olarak aynıdır.
Aşırı tuz tüketimi, kan basıncını yükseltebilir ve inme, kalp krizi, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, osteoporoz (kemik erimesi) ve bazı kanser türlerinin riskini artırabilir. Dünya Sağlık Örgütü, günlük olarak kişi başına tuz tüketimini 5 gramın altında önerir, ki bu miktar bir çay kaşığına denk gelir. Bu önerilen miktar, günlük olarak alınan tüm besinlerle birlikte tüketilen tuzu da içerir.
Aşırı tuz içeren besinler arasında hazır soslar (soya, ketçap, barbekü sosu, salsa, hardal, makarna sosları), atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı barlar, meyve bazlı barlar, patlamış mısır gibi), tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.), turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri, aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan gazlı/gazsız mineralli içecekler ve geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. besinler bulunur.
Aşırı tuz tüketimini azaltmak için şu adımları izleyebiliriz:
Yemeklerde kullanılan tuz miktarını kademeli olarak azaltarak ağız tadımızın zamanla daha az tuz alışmasına izin verelim.
Yemeklerimizi lezzetlendirmek için tuz yerine çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi doğal besinleri kullanalım.
Çocuklarımızın yeme alışkanlıklarında tuz ekleme alışkanlığı geliştirmemesi için sofradan tuzu ve tuzlu sosları kaldıralım.
Hazır besinleri satın almadan önce etiketlerini mutlaka okuyarak daha az tuz içerenleri tercih edelim.
Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayalım veya suda bekletelim ve daha fazla taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterelim.
"Diyetisyen Şahab Alkan'ın köşe yazısıdır."
Yorumlar
Yorum Gönder
YORUMUNUZ KAYDEDİLDİ. EDİTÖR ONAYINDAN SONRA YAYIMLANACAKTIR